TÜRKİYE’DE BEBEK ÖLÜM HIZI ARTMAKTADIR.


 

TÜİK ölüm istatistiklerini açıkladı: Bebek ölüm hızı değerlerinin ‘hile’ ile olduğundan daha düşük gösterilmeye çalışıldığı bir kez daha tescillendi.

Sağlık Bakanlığı, toplumun sağlık düzeyini ve ülkenin genel gelişmişliğini “iyi” göstermek amacıyla bazı olumsuz verileri gözden kaçırmak / saklamak için istatistik yıllıklarında yöntem değişikliği yaptı. Bu şekilde ‘’bebek ölüm hızı değerleri’’ni olduğundan daha düşük gösterdikleri önce halk sağlığı öğretim üyelerinin yayınladığı bilimsel makaleler ile ortaya kondu. Şimdi de Türkiye İstatistik Kurumunun(TÜİK) yayınladığı Ölüm İstatistikleri 2014 haber bülteni ile bu durum tescillenmiş oldu.

Sağlık Bakanlığı bebek ölümlerini saklamaya devam ederken, bebek ölümleri artmaktadır.

UNİCEF’in Türkiye için bebek ölüm hızını binde 17,TÜİK’in binde 11.1 olarak açıklaması ile Sağlık Bakanlığının binde 7,8 olarak açıkladığı bebek ölüm oranın gerçeği yansıtmaktan uzak olduğu açıkça ortaya konmuştur.

Bebek ölüm hızı sağlık düzeyinin değerlendirilmesinde son derece önemli bir ölçüttür. Ülkenin gelişmişliği,anne ve çocuk sağlığının düzeyini ortaya koyması, ülkede yapılacak “doğru sağlık müdahalelerinin” planlanması ve bunun etkilerinin değerlendirilmesi ile doğuşta beklenen yaşam süresinin hesaplanmasında son derece önemli bir göstergedir.

Bebek ölüm hızı: Bir yılda, birinci yaş gününden önce ölen bebek sayısının o yıl canlı doğan bebek sayısına bölünmesi ile elde edilen bir ölçüttür.

Sağlık Bakanlığı Türkiye’nin Bebek Ölüm Hızı değerlerini olduğundan daha düşük göstermektedir.

*SB-SİY: Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık İstatistikleri Yıllığı TUİK: Türkiye İstatistik Kurumu. UNICEF-SOWC: United Nations Children’sFundTheState of TheWorld’sChildren WHO WHS: World HealthOrganization World HealthStatistics TNSA: Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması,Prof.Dr. Muzaffer Eskiocak

                      

                                  Bebek ölüm hızının en yüksek olduğu il ve bölgeler*

Kilis             %0 25.7,                                Güneydoğu Anadolu %0 16.5,

Şanlıurfa   %0 17.9,                                 Doğu Anadolu             %0 14.6,

Gaziantep %0 17.7,                                 Akdeniz                       %0 11.6,

Şırnak         %0 17.5,                                 Karadeniz                   %0 10.1,

Van             %0 16.8,                                 Orta Anadolu             %0 10.1,

                         * (TÜİK Ölüm İstatistikleri 2014)

 

Sonuç olarak;

  • Ülkenin genel gelişmişlik durumu ve toplum sağlığı düzeyinin değerlendirilmesinde son derece önemli bir ölçüt olan bebek ölüm hızı değerleri Sağlık Bakanlığının açıkladığı gibi azalmamakta aksine artmaktadır.
  • Sağlık Bakanlığının bazı olumsuz verileri gözden kaçırmak / saklamak amacıyla istatistik yıllıklarında yöntem değişikliği yaptığı bilimsel olarak ortaya konmuştur.
  • Bebek ölüm hızı hesaplamasında 22 ile 28. hafta arasında canlı doğup daha sonra ölenler hesaplama dışında bırakılmıştır. Bu şekilde bir yöntem, uluslararası standartta kabul edilmemekte ve bu tür hesaplamaların “doğruyu” yansıtma olasılığının olmadığı belirtilmektedir.
  • Gerçekleri bilimin ışığında değerlendiren bilim insanları Prof.Dr. Muzaffer Eskiocak, Dr. E.Gökçen Selçuk ve Prof. Dr. Kayıhan Pala’nın yayınladıkları bilimsel makaleler ve Türkiye İstatistik Kurumunun(TÜİK) yayınladığı Ölüm İstatistikleri 2014 haber bülteni ile gerçekler ortaya çıkmıştır.
  • Yayımlanan bilimsel makaleler ve TÜİK açıklaması ile bebek ölüm hızı rakamlarının çarpıtıldığı ve sağlık istatistiklerinin siyasallaştırılarak Hükümetin propaganda aracına dönüştürüldüğü ortaya çıkmıştır.

Dr. Ergün DEMİR                                           Dr.Güray KILIÇ

     İzmir Tabip Odası Hekim Meclisi üyesi,                 İstanbul Tabip Odası TTB delegesi.

Yorum bırakın