Yazı dizisi 7 / TÜRKİYE’DE YOKSUNLUKLAR ve RAKAMLARLA SOSYAL YARDIMLAR / 2014 / YOKSULLUK ve SAĞLIK / ERGÜN DEMİR / GÜRAY KILIÇ

Sağlık, sosyoekonomik eşitsizliklerden doğrudan etkilenmektedir.

Sağlık, kişilerin sosyal ve ekonomik olarak üretken bir yaşam sürdürebilmesi için gerekli mutlak bir durum ve haktır.

Mutlak yoksulluk, yaşamını insani koşullarda sürdürebilmek için yeterli olan gıdayı temin edememe, kendini dış etkenlerden koruyacak bir barınağa sahip olmama, asgari sağlık hizmetlerinden yararlanamama ve temiz içme ve kullanma suyuna erişememe durumudur. Sosyal, ekonomik ve çevresel faktörler, yaşam tarzı, hizmete erişebilirlilik sağlığın belirleyicileridir.

Yoksulluk ile sağlık, birbirini doğrudan ve dolaylı olarak etkilemektedir. Toplumlarda düşük sosyoekonomik düzeydeki kesimin yaşam beklentisi daha kısa olmakta ve birçok hastalık daha yaygın görülmekte, ciddi hastalık riski en az iki kat artmakta ve erken ölümleri neredeyse en üst düzeyde görülmektedir.

Yoksulluk çocuk sağlığını doğrudan etkilemekte ve çocuklar üzerindeki en belirgin etkisi ise beslenme yetersizliği ve açlıktır. Yoksul evlerde  büyüyen çocuklar, sağlık ve eğitim gibi toplumsal kaynaklara ulaşmakta güçlük çekmekte, bu durum onların daha küçük yaşlarda birey olarak toplum ile kurdukları ilişkileri zedelemektedir.

Dr. Ergün DEMİR                                                                    Dr.Güray KILIÇ

İzmir Tabip Odası Hekim Meclisi üyesi,                             İstanbul Tabip Odası TTB delegesi.

 

Yorum bırakın